You are here: Home > The Buildings > NorthAmerica > United States > Grand Rapids > Van Andel Institute
Van Andel Institute photograph.
Photograph © Brad Feinknopf • Courtesy of Susan Grant Lewin Associates

Van Andel Institute photograph.
Photograph © Brad Feinknopf • Courtesy of Susan Grant Lewin Associates

Van Andel Institute photograph.
Photograph © Brad Feinknopf • Courtesy of Susan Grant Lewin Associates

Van Andel Institute photograph.
Photograph © Brad Feinknopf • Courtesy of Susan Grant Lewin Associates

Van Andel Institute photograph.
Photograph © Brad Feinknopf • Courtesy of Susan Grant Lewin Associates

Van Andel Institute photograph.
Photograph © Brad Feinknopf • Courtesy of Susan Grant Lewin Associates

Add your photos Got more pictures? Got better pictures? Share them on this page!

The Van Andel Institute

Official name: Van Andel Institute Education and Medical Research Center
Built: 1997
Designed by: Rafael Viñoly Architects
Renovated: 2009
Type: Scientific Installation
Location: 333 Bostwick Avenue Northeast, Grand Rapids, United States
@
Share this page
Copyright information.
Quote this article.
Printer-friendly version.
Text-only version.

Building Rating
50%
70% of readers like the Van Andel Institute.
What do you think?
Advertisement
Description by Rafael Viñoly Architects
R afael Viñoly Architects announces the completion of Phase II of the Van Andel Institute Education and Medical Research Center in Grand Rapids, Michigan. A major fixture of Grand Rapid’s “Medical Mile”, the Institute was designed by Viñoly in 1997 as a phased-growth facility, expandable and adaptable to meet the changing needs of its team of elite researchers. Phase II adds 240,000 square feet of new laboratory space as well as innovative environmental and service features that bring the building to the forefront of the health sciences in the 21st century.

Built into a hillside overlooking downtown Grand Rapids, the Van Andel Institute’s dramatic stepped silhouette follows the sloping topography of its scenic site. Inside, terraced floors punctuated by double-height atria are glazed in segmented-arc skylights that allow natural light to flood into the laboratories below. At the heart of the building, the central research space is as functional as it is flexible, with equipment-intensive zones located beneath interstitial service levels for ease of maintenance on each floor, and laboratory benches that have been transformed into mobile lab stations, complete with integrated task lighting, power/data management systems, and vacuum and specialty gas piping. Connecting the laboratories, brightly lit public corridors and stairwells encourage chance interactions among researchers, while on the lower floors, light- and vibration-sensitive spaces—including a 325-seat auditorium and imaging spaces—are tucked into the face of the hill, along with loading docks and parking for 35 cars.

With Phase II, the building has doubled along the line of its vertical concrete service core, which now acts as a central spine embedded in the structure. To the east of the core, three sky-lit floors housing laboratories and administrative offices are cantilevered over the main entrance plaza and lobby; from there, visitors can directly access conference and event spaces, as well as the cafeteria and library. To the west, five more laboratory and administrative floors cascade down the hill, offering researchers and administrators breathtaking views over downtown Grand Rapids and the Grand River beyond.

Phase II is also expected to achieve LEED Gold in 2010. Sunlit labs mean less need for electric lighting, and 13,000 square feet of photovoltaic panels makes up much of the difference. Waterless urinals and a vegetated “green roof” reduce water consumption and runoff; the building itself was constructed in large part from materials extracted or manufactured locally and from recycled materials. Even the site—in a dense urban area, on a former brownfield site, with little disruption to the surrounding natural habitat—adds to VAI’s green credentials.

The Van Andel Institute Education and Medical Research Facility is one more addition to Rafael Viñoly’s already impressive portfolio of institutional projects for the healthcare industry including Stanford University Medical Center, University of Chicago Medical Center, University of California San Francisco, University of Pennsylvania Health System, the National Institutes of Health and Princeton University.

  • Architecture firm: Rafael Viñoly Architects

  • 1997: The first phase of this building was completed.
  • 2009: The second phase of this building was completed, adding 240,000 square feet of space.

  • Built on a brownfield site
  • Green roof
  • Locally sourced materials
  • Waterless urinals

Nearby Important Buildings
Related Links
Forum iconDiscuss this building in our forum.
 

Upload photos icon Click here to upload your photos of The Van Andel Institute





Add your corrections, comments, reviews, or thoughts about this building. Simply fill out the form below.
Your name:
E-mail address:
Your nation:
Rate this structure:
1 5
Your comments:
  Messages without valid e-mail addresses, or containing profanity will be automatically discarded. You're wasting your time, not ours.

Return to the top of the page.

Travel and Vacations
© 2014 . :: Privacy Policy :: Contact
Photographs and information may not be used without permission. Contact us for details.

All your skyscrapers are belong to us.